shopping cart

Sluit
Boven €75 geen verzendkosten binnen NL

BLOG: Our Sustainable Guide

Gepost op 12 mei 2020

 

Let’s talk sustainable. Het grootste deel van onze collectie bestaat uit volledig groene merken, de rest heeft op z’n minst een groene lijn binnen het merk. Vaak zijn dit stoffen als tencel of EcoVero viscose, maar ook hangt er soms een merkje zoals BCI Cotton of OekoTex aan. Wat betekent dit nu precies? Wij zetten de veelvoorkomende termen op een rijtje in deze sustainable guide:

Sustainable stoffen:

Ecovero ™ viscose 
Een veel geziene stof in onze winkel is Lenzing™ Ecovero™ viscose. Een EU- eco label die garandeert dat de stoffen gemaakt worden van vernieuwbare houtbronnen (bijvoorbeeld bamboo of eucalyptus hout) en geproduceerd worden met aanzienlijk lager fossielen energie en waterconsumptie dan regulier viscose. 

Tencel / lyocell
Een groot favoriet is Tencel ofwel lyocell. Tencel is de merknaam van de vezel lyocell. Deze wordt gemaakt van houtvezels, in de meeste gevallen van eucalyptus. Deze eucalyptusbomen leven heel duurzaam door minder meststoffen en pesticiden nodig te hebben om te overleven. Ook recyclet de boom haar eigen water in wat heet een ‘closed loop system’.  Als bonus wordt Tencel chloorvrij geproduceerd waardoor het biologisch afbreekbaar is. 

Gerecycled polyester
Kort gezegd is polyester plastic. Gelukkig is dit vaak recyclebaar en dat gaat als volgt; van stukken polyester worden ‘bolletjes’ gemaakt en daarvan worden weer kleine pellets gemaakt. Deze pellets worden afgebroken tot polymeren en daar worden polyester ‘chips’ van gemaakt. Deze worden omgesmolten en geweven tot vezels. Het voordeel hier aan is dat er geen aardolie verbruikt wordt zoals in nieuw polyester en zo de afvalberg wordt verkleind. 

BIC cotton
Het Better Cotton Initiative is het grootste not-for-profit sustainable programma van over de hele wereld. BCI zet zich in om de impact van katoenproductie op het milieu verminderen en de leefomstandigheden en economische groei van katoenplantages en omgevingen verbeteren. 

Schaap-vriendelijk en gerecycled wol
Een geliefde stof om te gebruiken is wol, alleen wordt dit niet altijd even diervriendelijk gewonnen. Een techniek waarbij het schaap veel pijn ervaart of last krijgt omdat het wol te dicht op de huid wordt weggeschoren heet mulesing. Daarom kiezen de sustainable merken uitsluitend voor ‘mulesing free’ wol, met alle respect voor het schaap. 

Certificaten en keurmerken: 

GOTS gecertificeerd biologisch katoen
Het GOTS certificaat is een veel geziene term als het om biologisch katoen gaat. Dit is een behoorlijk streng certificaat welke controleert op ecologische en sociale criteria. Ecologisch gezien controleert dit certificaat op milieubewustzijn van begin tot eind, dus waterverbruik en een limiet op bleek, verf en andere chemische producten. Sociaal gezien betekent dit eerlijke werkomstandigheden, goede werkuren en een veilige werkomgeving voor de werknemers.

Oeko-Tex gecertificeerd
Oeko-Tex is een een keurmerk waar wordt gelet op waterverbruik en chemicaliën, maar ook de omstandigheden waarin deze geproduceerd worden. Ook wordt de recyclebaarheid van materialen meegenomen in dit proces. 

PETA approved vegan
Wie is er niet bekend met PETA; People for the Ethical Treatment of Animals. Een PETA keurmerk op kleding betekent dat het volledig vrij is van materialen die van dieren afkomstig zijn. De vanzelfsprekende materialen zijn o.a. bont, suede en leer. Maar ook kan er inkt gebruikt zijn voor een kledingstuk welke van dierlijke materialen is gemaakt, of zelfs op dieren is getest. Een vaak vergeten ingrediënt is zeefdruk emulsie, welke vrijwel altijd gelatine bevat.  Om het officiële vegan keurmerk te krijgen tekent een merk een betrouwbaarheidsverklaring die door PETA geverifieerd wordt opdat het ook écht 100% vegan is. 

Fairtrade Textile Production Standard
Het Fairtrade keurmerk is afkomstig van de Nederlandse stichting Max Havelaar. Deze is opgericht in 1988 naar aanleiding van een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. Voor kleding betekent dit dat werknemers in de kledingindustrie van de oogst tot aan de winkel onder geode, gezonde en veilige omstandigheden werken. Daarnaast stellen de milieu eisen dat vervuilende stoffen niet gebruikt mogen worden en wordt er gelet op afval, energie en waterbeheer. 

GRS Certificaat
De Global Recycle Standard controleert gerecycled materiaal op maatschappelijk, ecologisch en chemische impact tijdens de productie. Ook om dit certificaat te verkrijgen moet een merk eerst door de GRS geverifieerd worden.

Kortom, wanneer je sustainable koopt is dat niet alleen goed voor het milieu maar scoor je hier ook karma punten mee. De toekomst is duurzaam, en we can only love it!

Wil je ook het laatste nieuws ontvangen?

Vul je gegevens in en ontvang 10% korting op je eerste aankoop!

shopping cart

Subtotaal: €0.00

Je shopping cart is leeg